vrijdag 22 februari 2008

Australië ook bereid om langer in Afghanistan te blijven

De Australische minister van Defensie Joel Fitzgibbon heeft vrijdag als reactie op het besluit van Canada om de missie in Afghanistan te verlengen gezegd dat de verplichtingen van Australië in Afghanistan van lange duur zijn.

Australië beloofde vrijdag zijn soldaten in Afghanistan te houden, ondanks het besluit van Canada om een tijdlimiet te stellen aan de terugtrekking van de Canadese strijdkrachten uit het zuiden van Afghanistan.

Fitzgibbon verklaarde dat hij deze week in het parlement had gezegd dat het een tragedie zou zijn als alles wat ze in Afghanistan hadden gedaan uiteindelijk voor niks zou zijn geweest. Daarom toonde hij zijn langdurige betrokkenheid bij de situatie, iets wat het land al eerder had gedaan.

Hij toonde zich echter niet verbaasd over het Canadese besluit de troepen eind 2011 terug te trekken en voorwaarden te stellen aan hun verdere verblijf in Kandahar. Canada heeft meer dan 70 militairen verloren in Afghanistan.

Fitzgibbon vindt dat er andere landen zijn die ondermaats presteren en die beperkingen aan hun legers hebben opgelegd om in Afghanistan te opereren.

Landen die niet naar het zuiden willen komen om mee te vechten tegen de Taliban zijn onder meer Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland.

Australië en Nederland
Er zijn ongeveer 1.000 Australische soldaten in Afghanistan. De meesten daarvan ondersteunen het provinciaal reconstructie team in Uruzgan dat door Nederland wordt geleid. In Afghanistan zijn drie Australische soldaten om het leven gekomen.

Vorig jaar gaf Australië aan waarschijnlijk uit de zuidelijke provincie Uruzgan te vertrekken als Nederland de missie daar niet voort zou zetten. De Nederlandse oppositiepartij VVD wilde toen een duidelijk antwoord van de regering zien of Australië langer zou blijven.

Australië maakte toen opnieuw aan Nederland duidelijk dat er geen sprake is van terugtrekking uit Uruzgan. De VVD eiste zekerheid over verlenging van de Australische deelname in Uruzgan.

De Australiërs beweerden dat ze voor hun veiligheid in Uruzgan in sterke mate afhankelijk zijn van de Nederlanders, die onder meer over Apache-gevechtshelikopters daar beschikken. Australië beweerde “niet zonder Nederland te kunnen”.

Groot-Brittannië, dat na de Verenigde Staten met ongeveer 8.000 soldaten de meeste troepen levert voor Afghanistan en in de zuidelijke provincie Helmand het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF leidt, heeft al eerder verklaard er nog wel tientallen jaren te willen blijven.

Australië gaf na het Nederlandse besluit, om in 2010 uit Afghanistan te vertrekken, ook aan graag te zien dat Den Haag langer in Afghanistan blijft dan eind 2010.

De Australische regering heeft er, evenals Canada, de Verenigde Staten en de NAVO zelf, meermalig bij Europese landen op aangedrongen om meer soldaten naar Afghanistan te sturen.

Duidelijke bondgenoten in het zuiden zijn dus de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Nederland, Australië en ook Denemarken dat daar met honderden soldaten aanwezig is. Polen is in het oosten van Afghanistan.

Onlangs waarschuwde Australië nog dat de NAVO de oorlog in Afghanistan dreigt te verliezen. Het land is zelf geen lid van de NAVO, maar doet wel mee.

Geen opmerkingen: